Speeltuin De Kievit

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

telefoon: 010 511 38 69

Wilgenlaan 5

2651 TA Berkel & Rodenrijs

Uit de archieven hebben we kunnen halen dat speeltuin de Kievit op 8 april 1953 is opgericht. Maar voordat de officiële opening er was, waren we al weer ruim een jaar verder: deze vond plaats op 15 augustus 1954 door “meneer”pastoor. Ze was toen gevestigd achter de Rooms katholieke kerk, naast het toenmalige TOGB-voetbalveld. Werkers van het eerste uur waren Jan de Bruin, David van de Bulk, Jaap Greeve, Jan van Winden en kapelaan P.A. Tweehuysen. Eerste beheerder was “Ome Bart” Scholte die dit werk zes jaar deed.

Vanaf 1 maart 1960 werd de heer Jan de Bruin in vaste dienst genomen, na eerst halve dagen te hebben gewerkt. Hierdoor kon de speeltuin de hele dag open zijn. Bij erg mooi weer kon de jeugd zelfs in de avonduren (tot 20.00 uur) in de speeltuin terecht. Op 9 juli 1966 verhuisde de speeltuin naar de Wilgenlaan waar ze nu nog steeds is gevestigd. Op 1 april 1972 (het was geen grap!) opende burgemeester Reekers het eerste zwembad. Het benodigde geld hiervoor was ingezameld door het uitgeven van renteloze obligaties, ontvangen giften, een bijdrage van het Anjerfonds en allerlei acties. Een dagkaartje kostte toen twee kwartjes en het lidmaatschap dertig gulden per jaar. Van oorsprong was het een Rooms Katholieke speeltuin, maar dit werd in 1973 gewijzigd. De letters R.K. werden geschrapt en zo werd de speeltuin zoals ze nu nog steeds is: voor iedereen toegankelijk. In datzelfde jaar kreeg de Kievit een bedrag van ƒ 10.000,– van het Nationaal Jeugdfonds “als bijdrage in bouw- en inrichtingskosten zwembad”. Hoogtepunt was het bezoek van toen nog prinses Beatrix die, als totale verrassing voor iedereen, onverwacht naar Berkel kwam en een cheque van de stichting Jantje Beton, waar zij presidente van was, ter waarde van ƒ 10.000,– overhandigde. De gemeen- schap van Berkel bracht ƒ 25.000,– bijeen voor het zwembad, dat heel veel geld heeft gekost. In 1974 kwam er zelfs een tweede bad bij. Helaas was er in die jaren ook opgroeiende jeugd die vernielingen aanrichtte. Zo werden de hekken rond de speeltuin geheel vernield en brandgaten aangebracht in de trampoline.

 

Een nieuw hek kostte ƒ 8000,– maar het kwam er in 1977 en staat er gelukkig nog steeds. Vanwege het vele werk kwam de heer Dirk van Lienden speeltuinleider Jan de Bruin assisteren. In 1979 werd de bestaande waranda omgebouwd tot een vergader- en knutselruimte, het huidige “Kievitsnest”.
Hier werden onder meer filmmiddagen gehouden. De Bruin mocht deze ruimte openen. Hij kreeg tevens de erepenning
in zilver van de gemeente Berkel en Rodenrijs uitgereikt.
De kleinsten onder ons spelen al vele jaren in de peuterhoek. Deze kwam er in 1981. Eén grote zandbak met speeltoestellen en zitjes voor de ouders. Op 1 maart 1984 werd Jan de Bruin opgevolgd door Aad Hijdra. Hij had er toen zo’n twintig jaar speeltuin opzitten! Nadat Hijdra een aantal jaren zijn beste krachten had gegeven, werd hij opgevolgd door Pim van Kan die 14 februari 1990 weer afscheid nam. Maar alle jaren kon de speeltuin blijven draaien mede dankzij het grote aantal vrijwilligers, dat zich nog steeds inzet, zij het dat de een vertrok
en een ander er bij kwam.
Op 18 april 1992 werd het nieuwe speelfort geopend door wethouder drs. W.J. de Voogt, die toen aanhaalde dat er
“op de Floriade in Zoetermeer ook een speeltuin was, maar dat deze het niet haalde bij de Kievit”. Inmiddels had de Kievit weer een nieuwe speeltuinleider: Wilco Lubbers. Na hem namen “M&M”, (Marja Smit en Mirjam Boomert) het van hem over. Marja is er nog steeds en Mirjam nam, na een aantal gezellige en vruchtbare jaren, in oktober 2002 afscheid van de Kievit. Het bleef echter M&M. Monique Wetzels, die al tot het team vrijwilligers behoorde, nam haar plaats in. Werd in 1993 het 40-jarig bestaan gevierd, in de zomer 2003, het 50-jarig bestaan vieren. Inmiddels heeft de vaste speeltuinleiding meer wijzigingen ondergaan, anno 2019 is Marja nog steeds onderdeel uit van het team, samen met Marjan en Inge.

In 2013 heeft De Kievit haar 60 jarig bestaan groots gevierd met de opening van De Waterkievit, de waterspeelplaats die een grote trekker vormt bij warm weer.

In 2018 vierde De Kievit haar 65-jarig bestaan met grote fondsenwervingsacties en bijdragen uit gemeenschap en bedrijfsleven. Met het bedrag dat De Kievit hiermee heeft ingezameld worden nieuwe speeltoestellen aangeschaft. In oktober 2018 is de speeltuin rookvrij geworden, om zo kinderen een rookvrije omgeving te bieden. 

Heel uniek dat een speeltuin het al zo veel jaren zo goed doet! Uit de hele regio komen ouders met hun kinderen naar de Kievit en veel van hen zijn of worden lid.

Schoolreisjes vanuit de verre omtrek weten de Kievit ook te vinden en vooral in de maanden mei en juni rijden de bussen af en aan. Voorzitter Maarten van den Bosch stelt dat dit mogelijk is door meer dan 60 jaar goed bestuur en een tomeloze inzet van alle vrijwilligers!

vrijwilligersVrijwilligers zijn onmisbaar in speeltuin De Kievit.
Er zijn zo'n 50 vrijwilligers actief betrokken bij de werkzaamheden en bij de activiteiten in de speeltuin.

Vrijwilligersprijs van Lansingerland

In december 2008 heeft De Kievit de VRIJWILLIGERSPRIJS VAN LANSINGERLAND gewonnen. In 2021 won een individuele vrijwilliger van De Kievit, penningmeester Joke Kooimans, de vrijwilligersprijs voor het jaar 2020. We zijn heel trots op deze prijzen!

Ook meehelpen?

Heeft u er wel eens aan gedacht om vrijwilligerswerk te gaan doen? Misschien heeft u zelf kinderen die de speeltuin bezoeken en heeft u nog een paar uurtjes in de maand over? Het is niet alleen leuk en nuttig, maar je helpt er ook nog eens anderen mee. En je komt in contact met andere vrijwilligers uit je omgeving.

Klussen

De vrijwilligers die bij ons komen doen niet allemaal het zelfde werk. Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die:

 1. vrijwilligers2ons helpen bij het klussen op de dinsdagavond, van 19.00 tot 22.00 uur
 2. assisteren in het winkeltje (verkopen van versnaperingen), bij drukte of bij ziekte/vakantie van de leidsters, voor een dag(deel)
 3. helpen bij evenementen/activiteiten. Dit houdt in dat u kinderen bij een spel begeleidt en ervoor zorgt dat het spel in goede banen verloopt. Het kan ook zijn dat u meeloopt met de jaarlijkse St. Maarten optocht of helpt bij het Sinterklaasfeest, voor een dagdeel
 4. het bezorgen van het speeltuinboekje in een bepaalde wijk in Lansingerland, 4x per jaar
 5. toezicht willen houden bij het zwembad, volgens een rooster (dagdelen)
 6. willen meehelpen aan het bijhouden van de groenvoorziening in de speeltuin (tijden in overleg).

Wie kan zich opgeven als vrijwilliger

Iedereen vanaf 18 jaar kan zich opgeven. Voor het rondbrengen van het boekje geldt een andere leeftijdsgrens. Ook opa's en oma's zijn van harte welkom!

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 • Joke Kooimans (penningmeester) op telefoonnummer: 06-28625912;
 • De speeltuinleiding via algemene telefoonnummer: 010-5113869.

Speeltuinvereniging De Kievit bestaat meer dan 60 jaar. De oprichting is ingeschreven in het handelsregister op 8 april 1953.

Aantallen

De vereniging heeft ongeveer 2.000 gezinnen die lid zijn. Daarnaast bezoeken nog enkele duizenden niet-leden jaarlijks de speeltuin. Er werken 4 speeltuinleidsters bij de vereniging, gesteund door een grote groep vrijwilligers en incidentele krachten.

kievitsnestNieuwbouw

In 2006 is het project nieuwbouw gestart voor de nieuwbouw van het clubgebouw 'het Kievitsnest'. Het project is in de eerste helft van 2009 afgerond. De officiële opening voor de leden heeft op 11 april 2009 plaats gevonden, de dag dat de speeltuin weer open ging.

Veiligheid

Bij het onderhoud van de speeltoestellen, beheer van de zwembaden en de algehele bedrijfsvoering gelden wettelijke bepalingen, voorschriften en adviezen.

ehboDe speeltuinleiding heeft een EHBO- en een BHV-diploma en is belast met de controle van de dagelijkse waterkwaliteit van het zwembad.

Twee vrijwilligers zijn belast met het dossier veiligheid in brede zin.

De veiligheid wordt ook gewaarborgd door het invulling geven aan de vereisten zoals het bijhouden van een goede administratie, het opstellen van werkinstructies en de periodieke inspecties van de staat van de speeltoestellen.

Externe audits worden gehouden door Speeltopveilig (speeltoestellen), Permanent (brandblussers), Hycon (groot onderhoud zwembadinstallatie) en C-Mark (zwembadwaterbehandeling).

Er vindt periodiek een ad-hoc controle plaats op de naleving van de voorschriften door de V.W.A., brandweer, DCMR en de Provincie.

alvLeden

Ieder jaar is medio januari de algemene ledenvergadering. Onder andere de toegangsgelden worden vastgesteld en evt. nieuwe bestuursleden worden gekozen.

www.speeltuindekievit.nl

De vereniging is er door en voor de leden. Nu is het natuurlijk zo dat tijd schaars is en veel leden de vereniging het vertrouwen schenken zichzelf te kunnen redden. Met de komst van internet en deze site kunnen die leden zich, op een zelf gekozen moment, toch wat inlezen in wat er zoal speelt bij hun vereniging. Het gemak dient de mens.

Openingstijden

Het speelseizoen
is geopend

Speelseizoen
Van 1e zaterdag in april
t/m 1e zaterdag in oktober
is de speeltuin dagelijks
geopend.

Check de website
voordat je ons 
bezoekt.

Openingstijden in speelseizoen
Weekdagen 
10u - 17.30u
Weekends en feestdagen
11u - 17.30u

BerichtenCam

Volg ons op...

Ben je helemaal online en wil je De Kievit overal volgen? Druk dan op de knop om naar onze Twitter / Facebook pagina's te gaan.

"Like" en deel je ons meteen?

 
 

Impressie

 • IMG_0561_processed_350w.jpg
 • IMG_0562_processed_350w.jpg
 • IMG_0563_processed_350w.jpg
 • IMG_0565_processed_350w.jpg
 • IMG_0566_processed_350w.jpg
 • IMG_0567_processed_350w.jpg
 • IMG_0568_processed_350w.jpg
 • IMG_0569_processed_350w.jpg
 • IMG_0570_processed_350w.jpg
 • IMG_0571_processed_350w.jpg
 • IMG_0572_processed_350w-2.jpg
 • IMG_0572_processed_350w.jpg
 • IMG_0574_processed_350w.jpg
 • IMG_0575_processed_350w.jpg
 • IMG_0576_processed_350w.jpg
 • IMG_0577_processed_350w.jpg
 • IMG_0578_processed_350w.jpg
 • IMG_0579_processed_350w.jpg
 • IMG_0580_processed_350w.jpg
 • IMG_0581_processed_350w.jpg

Facebook